Viksjöfors skola ligger på landsbygden i Hälsinland. Skolan grundades för mer än 100 år sedan (skolbyggnaderna har förändrats under åren men den ursprungliga byggnaden finns kvar). Det är en grundskola med 50 barn i åldrarna 6-12. Antalet elever ökade snabbt under flyktingkrisen med många nyanlända flyktingar. Personalen i skolan (lärare och språkassistenter) använder regelbundet konstnärliga uttryck i undervisningen. Många elever, såväl bland bybarnen som bland de nyanlända flyktingarna, har nytta av alternativa språk i lärandet (kroppsspråk/uttryck via dans/akrobatik/parcour, musik, film, konst, drama/teater etc.).
Det geografiska området har låg utbildningstradition, man har tidigt börjat förvärvsarbeta inom jordbruk, skogsbruk och fabriker (skogsmaskiner och möbler). Många flickor flyttar från orten redan på gymnasienivå medan pojkarna tenderar att stanna kvar och ägna sig åt fiske/jakt, motorsport och dataspel. Detta är en anledning till nya blandade familjer (asiensvenska, afrosvenska) har skapats.
Viksjöfors skola har en dansskola på skolgården, 10 m från huvudbyggnaden. Det är inte bara läget som varit värdefullt för den pedagogiska utvecklingen, utan även inställningen i byn har givit konstnärliga uttryck ett särskilt värde. Sedan 1989 samarbetar skolan och dansskolan Viksjöforsbaletten. När danslärare jobbar i Viksjöforsbaletten är de på ett naturligt sätt knutna till skolbarnen såväl på skoltid som i fritidsaktiviteter. I denna anda har ett koncept utvecklats där läroplansämnena närmas med kulturella uttryck.